keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Valohoitoa


Tänä aamuna luulin että kello soi väärään aikaan, eihän voi olla aamu vielä. Kyllä se oli. Puoli seitsemää näytti. Eipä muu auttanut kuin horjahdella kylpyhuoneeseen aamutoimille ja viritellä silmiään aukiasentoon. Kauheata oli jättää lämmin, ihana sänky. Elohopeakin oli vajonnut tänä aamuna jo nollan pintaan. Brrr... ajatus pyöräilemään lähdöstä alkoi tuntua hankalammalta kuin aiemmin tänä syksynä!
En muistanut pimeän vallitessa tarkistaa, oliko puutarhan kasvikunta jo vihdoin heittänyt hyvästit eläväiselle olemukselleen. Lienee ollut jopa pakkasta yöllä.

Jostain kumman syystä kroppani on alkanut oikutella. Se ei suostu rauhoittumaan edes puolenyön aikaan, jolloin  nukahtaminen (yleensä) on jo helppoa. Ei. Muutamana yönä olen nyt kierinyt, käännähdellyt ja huokaillut unta saamattomana noin kello kahteen asti. Ei auta lampaat, ei mitä tylsimpien ajatusten virta. Tikittävien kellojen eliminointi tai korvatulppien käyttö niinikään ovat turha toimenpide. Uni ei tule. Tai tulee, mutta liian myöhään. Sen huomaan aamulla, kun nousen sängystä yhtä virkeänä kuin olisin ollut yövuorossa levon sijaan. Sitä myöten mieli on ankea ja olo saamaton.

Varsinaista syytä unettomuudelle en ole keksinyt, mutta työssäkäyvän perheenäidin erilaiset huolet ja vastuut kai ne siellä sitten jotenkin kummittelevat. Tiedä häntä. Vai onko sittenkin kyse kehon kapinasta, kun on totuttava pimeään vuodenaikaan? Vaan eipä hätää! Oulussa on keksitty (ja kokeiltu  jo!) vaihtoehto iPodille: kirkasvalokuulokkeet, Tätä ihanaa valoa suoraan aivoihin saa kuitenkin annostella vain 12 minuuttia päivässä, aamulla tai illalla. Hesarin jutun mukaan ensimmäinen joukko (13 henkeä) oli testannut kaamosmasennuksen oireisiin (painonnousu, unihäiriöt ja väsymys) kyseistä laitetta, ja "neljän viikon kuluttua ne olivat lähes kadonneet". Toisen tutkimuksen mukaan laite tehoaa, oli  sitten valon määrä 1, 4 tai 10 lumenia.

 Entäpä jos joltakulta "unohtuu" kuulokkeet korviin koko yöksi? Tai on ahne ja haluaa superpirteäksi? Asia ei tosiaan olekaan niin yksinkertainen. Valon tunkemisesta korvien kautta aivoihin voi olla jopa haittaa, ellei suorastaan vaaraa terveydelle. Minä ainakin suhtaudun hyvin varauksellisesti tuommoisten kuulokkeiden käyttöön, kun ei ole luotettavaa selvitystä pitemmältä ajalta niiden käytön vaikutuksista. Ehkä en haluakaan valaistua liikaa??
Kaiken rientämisen keskellä on oikeastaan mukavaa, kun kaamosaikaan voi hyvällä omatunnolla kellahtaa useammin sohvalle kirjaa lukemaan viltin alle, koska on väsynyt ja mahakin täynnä hyvää ruokaa...niin ja voi nauttia kauniista jouluvaloista ja lyhdyistä jotka on ripustellut puutarhaan. Minä taidan tyytyä näihin kaamosvaloihin ja kynttilöiden sytyttelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti